ANDALUSIEN

AVRESA: resan genomförd      RESELÄNGD: 9 dagar      PRIS: 1490 €      ENKELRUM: + 250 €

 

 

Spaniens själ och hjärta

 

Andalusien är Spaniens hjärta. Ingen annanstans i landet hittar vi en så spännande historia och en levande själ som här. Kulturen är präglad under många tusen år av olika folkslag som fenicier, greker, romare, morer, zigenare, som alla har varit med och påverkat den färgrika sydspanska kulturen.

 

På denna resa upplever vi engelska kronkolonin Gibraltar med sina apor och grottor, ett spännande besök.

 Städerna Jerez de la Frontera, Sevilla, Cordoba och Madrid som alla bjuder oss på unika upplevelser och sevärdheter. Under hela resan bor vi bekvämt på 4-stjärniga hotell med centralt läge.

 

 

 

Dag 1 Åland – Arlanda (söndag 22.3)

Vi reser med Rosella kl.18.30 och fortsätter till Arlanda där vi bor på hotell Connect.

 

 

Dag 2 Arlanda – Fuengirola (måndag 23.3)

Tidig frukost, kort transfer till Arlanda. Norwegian avgår kl. 07.05 till Malaga med ankomst kl. 11.25. 

När vi landat i Malaga möts vi av Medelhavets värme och vår buss och chaufför. Vi gör en kort rundtur med buss i Malaga. I Fuengirola väntar vårt 4-stjärniga hotell beläget i den äldre delen av staden och alldeles vid havet. Under eftermiddagen kan vi njuta av att flanera längs strandpromenaden eller sola och bada vid hotellets pool. Middag i hotellets restaurang och därefter lockar säkert en promenad i den ljumma kvällen. 20 km

 

 

Dag 3 Fuengirola – Jerez de la Frontera (tisdag 24.3)

Vi inleder dagen med en kort bussresa till Gibraltar. Från centrum nere i staden åker vi med minibussar upp på klippan där vi besöker droppstensgrottan, hälsar på aporna och tar en kort promenad i de många militära tunnlarna som är utgrävda i klippan. Vid klart väder har vi en vidunderlig utsikt mot Afrika och in över Spanien. Vi får någon timme egen tid nere i centrum av staden Gibraltar. Här kan man köpa tullfria varor till mycket fördelaktiga priser. Resan fortsätter med vår buss norrut längs atlantkusten förbi Cadiz till Jerez de la Frontera där vi bor fint två nätter i stadens centrum. 240 km

 

 

Dag 4 I Jerez de la Frontera (onsdag 25.3)

Jeres är Cadizprovinsens största stad och är framförallt känd för sin tillverkning av Sherry men också för sina ridhästar och sin flamenco. Vi inleder dagen med att besöka ett stuteri och får uppleva den ädla konsten av dansande hästar och hur de tränas. Vi fortsätter till Zandemans Sherry bodega. Vi vandrar runt bland Sherryfaten och får samtidigt en inblick i framställning av högklassig sherry. Vi avslutar besöket med tapaslunch. Eftermiddagen är fri för att upptäcka stadens gamla stadsdel med trånga gränder, religiösa byggnader och palats.   

 

 

Dag 5 Jeres de la Frontera – Cordoba (torsdag 26.3)

Vi åker nu norrut genom bördiga odlingsområden till Sevilla, som är Andalusiens största stad. Staden har 700.000 invånare och är enligt statistik Spaniens varmaste stad. Vi ska naturligtvis besöka Catedralen, som är tredje störst i världen efter Peterskyrkan i Rom och St Pauls katedralen i London. Vidare ska vi ta en titt på Maestranza de Cabellaria, stadens berömda tjurfäktningsarena. Självklart besöker vi Maria Luisa-parken och den förnäma Plaza Españia, som var centrum under den stora världsutställningen 1929. Efter rundturen och alla besök i staden får vi lite tid på egen hand i centrum.   

 

Vi fortsätter längs Guadalquivire floden genom bördiga jordbruksbygder, där man odlar spannmål, oliver och bomull och vidare till morernas gamla huvudstad Cordoba. Här inkvarterar vi oss 2 nätter mitt i gamla staden, ett stenkast från La Mezquita, morernas berömda moské med anor från 700-talet. Middag på hotellet. 250 km

 

 

Dag 6 I Córdoba (fredag 27.3)

Cordoba är en av de äldsta städerna på iberiska halvön och idag en fascinerande blandning av judisk, morisk och kristna traditioner. I över 300 år fram till 1100-talet var Cordoba morernas spanska huvudstad och en av de mest betydande städerna i västra Europa. Som ett minne från den tiden står den världsberömda moskén Mezquita, där vi i kyrkorummet ser en skog av 850 pelare i marmor, granit och jaspis. Mitt inne i moskén bland alla pelarna finns en kristen kyrka, en märklig upplevelse.

 

Under ledning av en duktig guide vandrar vi runt i moskén. Därefter besöker vi de smala gränderna i de judiska kvarteren. Här känns det som tiden stått stilla sedan 900-talet. Här finns också den enda synagogan kvar i Spanien utanför Toledo. Middag på vårt hotell.

 

 

Dag 7 Cordoba – Madrid (lördag 28.3)

Vi kör över spanska höglandet, genom frukt- och vinodlingar. Detta område är känt som Spaniens mest produktiva vinodlingsområde. Städer som Valdepeñas och Toledo ligger längs vår rutt och vi stannar till på lämpliga platser för kaffe, lunch och besöksmål. Efter en dagsetapp på ca 400 kilometer anländer vi till Madrid och checkar in på vårt hotell för två nätter. Middag.

 

 

Dag 8 I Madrid (söndag 29.3)

Madrid lockar många turister med storstadslivet, kultur, shopping, nöjen och nattliv. Stadens medelpunkt är torget Puerta del Sol där många historiska händelser utspelats sig. Det stora stråket i Madrid, Gran Via, har allt man kan önska sig när det gäller shopping, caféer och restauranger. Några av sevärdheterna i Madrid är Palacio Real (Kungliga palatset), Pradomuseet, katedralen Almudena, avenyn Paseo del Prado, triumfbågarna Puerta del Alcalá och Arco de la Victoria samt Retiroparken. En av världens största fotbollsklubbar, Real Madrid, har sin hemmaarena Estadio Santiago Bernabeu i staden. Annat typiskt för Madrid är bland annat tjurfäktning på Plaza de Torso, tapas på någon restaurang eller en eldig Flamenco. I Madrids stadskärna bor 3,1 miljoner invånare och med förorter blir invånarantalet nära 6 miljoner, vilket ger staden en tredjeplats vad gäller befolkningsmängd i Västeuropa.


Under förmiddagen görs en rundtur i stadens centrala delar. Från bussen ser vi det imponerande Prado museet, vi kör på stadens obestridliga huvudgata Calle Gran Via som slutar vid Plaza de España. Vi ser många av stadens över 50.000 affärer. Efter turen har vi egen tid fram till middagen.    

 

 

Dag 9. Madrid – Åland (måndag 30.3)

Tidig avfärd från hotellet till flygfältet. Norwegian  avgår från Madrid kl. 08.00 via Helsingfors till Stockholm där vi landar kl. 16.00 busstransport till Kapellskär och färja hem till Mariehamn.

 

 

I priset ingår:

 

- Norwegians reguljärflyg och flygskatter

- 7 övernattningar på 4-stjärniga hotell + Connect vid Arlanda

- 8 frukost, 8 middagar

- Lokal svensktalande reseledare under hela resan

- Lokala minibussar upp till Gibraltar klippan med inträde till droppstensgrottan

- Hästuppvisning i Jerez de la Frontera, - Sherry provsmakning och tapaslunch

- Inträde till moskén La Mezquita

- Inträde till tjurfäktningsarenan och katedralen i Sevilla

- Reseledarens och chaufförens tjänster

 

 

I priset ingår inte:

 

- Måltidsdrycker

- Reseförsäkring

 

 

Bra att veta:

 

- Giltigt pass eller EU-identitetskort behövs

- Kontrollera ditt försäkringsskydd

- Resan görs i sammarbete med OT-resor, Vasa