Holland med Blomstertåget

AVRESA: resan genomförd      RESELÄNGD: 6 dagar      PRIS: 1280 €      ENKELRUM: + 269 €

Att möta våren i Holland har varit populärt under en lång tid. När vi här uppe i Norden just kan skönja att våren är på kommande, möts man i Holland av blommande färgglada fält så långt blicken kan nå. I Keukenhof parken är tulpanerna, hyacinterna och liljorna en fröjd för ögat och på lördagen får vi beundra de färggrant blomprydda vagnarna i Blomstertåget, en skördefest tillägnad tulpanerna och liljorna. Vi bekantar oss också med huvudstaden Amsterdam samt regeringssätet Den Haag. Med buss upplever vi många extra saker på nerresan. Vi bor fyra nätter i Holland och på hemresan flyger vi bekvämt med SAS men för den som önskar, går det att även ”bussa” hem.

Dag 1, torsdag 23.4

Åland – Köpenhamn

Med morgonbåten åker vi till Kapellskär och fortsätter söderut genom Sverige till Helsingborg. 20 minuters båtresa till Helsingör. Vi följer Strandvägen ”Danmarks Riviera” med hänförande utsikt över Öresund fram till vårt fina och centralt belägna hotell Scandic Palace på Rådhusplatsen. Efter middagen tar vi en promenad på livliga Ströget.

 

Dag 2, fredag 24.4

Köpenhamn - Groningen

I dag kommer vi att uppleva lite av Danmark på vår färd till Rödby varifrån vi åker färja 50 minuter till Puttgarden i Tyskland. Vi fortsätter förbi städerna Lübeck, Hamburg och Bremen in i Holland. Vi kommer att övernatta i provinshuvudstaden Groningen på hotell Mercure, som också serverar oss middag.

 

Dag 3, lördag 25.4

Groningen – Den Haag

En mycket intressant och innehållsrik dag väntar. Efter en kort körning kommer vi till Afsluitsdijk, den 32 km långa vallen som går mellan provinserna Frisland och Nordholland och skyddar Holland mot ibland vresiga och stormiga Nordsjön. Vi fortsätter till en bondgård i närheten av Volendam och får smaka på goda holländska ostar och se hur de berömda träskorna tillverkas. Nu väntar en eftermiddag utan dess like, vi kommer att på plats få uppleva vårens absoluta höjdpunkt Blomsterkortegen som sakta glider fram på gatorna från Haarlem till Nordwijk. Ett festtåg med ett 40-tal blomsterprydda vagnar, åtföljda av Hollands bästa musikkårer. På varje vagn finns det över 60.000 hyacintblommor och annan dekoration. Med detta fina minne i bagaget åker vi till vårt Marriott Hotell i Den Haag, där fina rum och middag väntar.

 

Dag 4, söndag 26.4

Dagen inleds med mera blommor; i blomsterparken Keukenhof planteras så här års ut sju miljoner lökar av ca 500 olika sorter på 32 hektar mark. I en del av prakten finns tre stora paviljonger. Parken bjuder på kända växter och rariteter, allt i överflöd. Keukenhofs trädgårdsmästare har lyckats fånga våren i blomstertappning. Ha kameran beredd!

Eftermiddagen ägnar vi åt den administrativa huvudstaden Den Haag. Vi gör en rundtur i staden både till fots och med buss, då ser vi bla. Fredspalatset. Vi besöker också en attraktion skapad under en svunnen tidsepok. Rundmålningen Panorama Mesdag är en 14 meter hög ”tavla” med en omkrets på hela 120 meter som målades av Hendrik Villem Mesdag. Konstverket är otroligt detaljrikt och beskriver en dag på stranden år 1880. Ett Holland i miniatyr brukar man kalla Madurodam. På småvägar vandrar vi fram i ett lilleputtland, där allt är i skala 1:25 och byggnaderna är kopior av befintliga hus i Holland. Lite av badorten Scheveningen skall vi också hinna med innan middagen.

 

Dag 5, måndag 27.4

Amsterdam

Idag blir det besök i huvudstaden Amsterdam med alla sina vackra husgavlar, kanaler och kulturminnesmärken. Vi inleder med en kanaltur, då vi beundrar Borgarpalatsen vid de förnämsta kanalerna. Amsterdam har 75 km kanaler med 1281 broar. Vi ser en del av dessa broar, också Amsterdams smalaste hus. Glittrande diamanter visas på diamantsliperiet, vi får se hur förädlingsprocessen går till och vi får också tillfälle att handla. Vi kommer också att besöka House of Bols och smaka på utsökt Likör. Lunchen med indonesisk smak avnjuter vi på Sea Palace. Efter en intressant dag återvänder vi till Haag och vårt hotell för middag.

 

Dag 6, tisdag 28.4

Efter frukosten beger vi oss till flygfältet. SAS flyg avgår från Schiphol kl. 11.00 och är framme i Stockholm kl. 13.05 . Vi får våra resväskor och åker upp till Kapellskär för att med kvällsbåten åka till Mariehamn.

 

Resans pris

Per person från Mariehamn 1280 €, enkelrumstillägg 269 €

 

I priset ingår

Bussresa i luftkonditionerad turistbuss (finländsk) med svenskspråkig chaufför

SAS reguljärflyg och flygskatter

Logi i dubbelrum

Halvpension: 6 frukost, 1 lunch, 5 middag

Utflykter enligt programmet

Kanaltur i Amsterdam

Inträde till Keukenhof, Panorama Mesdag, Diamantsliperi, House of Bols och Madurodam

Reseledare Göran Sundqvist

 

Extra: Önskar man åka buss även på hemresan sker en övernattning i Köpenhamn 28.4 och hemkomsten blir 29.4 med kvällsbåten från Kapellskär. Tillägg för detta 50€

 

I priset ingår inte

Reseförsäkring

Måltidsdrycker

Ev. extra inträden

 

Bra att veta

Giltigt pass eller EU-identitetskort behövs

Valuta under resan är Euro

Se över ditt försäkringsskydd

 

Förbehåll för ändringar i flygtider, flygpriser, samt programmets ordningsföljd i Holland.

Resan kommer inte att genomföras i år. Välkommen att kontakta oss vid eventuella frågor.