IRLAND & SKOTTLAND

AVRESA: resan genomförd       RESELÄNGD: 8 dygn      PRIS: 1585 €      ENKELRUM: + 325 €

​Välkommen med på en höstresa som tar oss till Irland och Skottland. Två mycket spännande och vackra länder står som värdar för vår resa. Vi får uppleva ett unikt program som bjuder på det mesta, vacker natur, en båtfärd på havet, intressanta städer och kulturen av två länder.


Vi inleder med Dublin, Irlands eleganta, sofistikerade och historiskt intressanta huvudstad. Fortsättningen blir minst lika spännande då vi bekantar oss med överraskningarnas Belfast.


Från Irland åker vi båt över irländska sjön till Skottland. Här njuter vi av högländernas vackra natur med färgsprakande ljungklädda berg, lummiga dalar, rofyllda sjöar och skottarnas gästvänliga bemötande.

Under vår rundtur i Högländerna, åker vi längs ombesjungna Loch Lomond och mytomspunna Loch Ness. Städerna Fort William, Inverness och Edinburgh bjuder både på skönhet, spännande arkitektur och intressant historia. Förutom allt detta besöker vi slott, kyrkor, fårfarmare, destillerier och en hel del annat.

Vi njuter av god mat och trevligt sällskap. Kom med!

Dag 1 14.09 lördag Åland - Dublin
Vi reser med morgonbåten till Sverige, gemensam frukost ombord. Transport från båten till Arlanda. Vi flyger reguljärt med SAS kl. 14.10 från Arlanda till Dublin, ankomst kl. 15.50 lokal tid. Vi möts av Irländsk buss, chaufför och lokalguide som tar oss med på en ca. 2 timmars rundtur i Dublin. Under rundturen får vi ett första intryck av allt det som charmiga Dublin har att erbjuda, dessutom vi massor av tips om vad vi kan göra på egenhand. Vi checkar in för 2 nätter på vårt centralt belägna hotell Jyris Inn, middag på hotellet.
 

Dag 2 15.09 söndag Dublin/tur till Wicklow
Dublin är en livlig och blomstrande stad som bjuder en perfekt blandning av den omskrivna irländska charmen och det moderna Europa. Här finns många museer, parker, trädgårdsanläggningar,  pubar kyrkor och katedraler. Du kan ägna dagen åt det som lockar mest eller följa med på en busstur söderut till grevskapet Wicklow. Under denna tur besöker vi först Powers Court gardens, som sägs vara den vackraste parken i Irland med över 800 årig historia. Turen fortsätter sedan till Glendalough Valley vilket översatt betyder  ”dalen mellan två sjöar”. Detta är en historiskt och arkeologisk intressant plats och här grundade St. Kevin ett kloster redan på 400 talet som har ett av de finaste runda torn som finns på Irland. Efter detta fortsätter vi till den mycket vackra Vale of Avoca och” the meeting of the wather” ett landmärke som blivit berömt genom nationalpoeten Thomas Moore. Tidigt på eftermiddagen är vi tillbaks i Dublin och får några timmar ledigt innan middag. Pris för turen ca. 25 € inklusive entré.

Dag 3 16.09 måndag Dublin – Belfast
En mycket intressant dag väntar oss, vi åker norrut mot Boyne Valley och Newgrange, värdens äldsta byggnad? Den drygt 5000 år gamla byggnaden är äldre än både Stonehenge och pyramiderna. Vi besöker detta otroliga byggnadsverk och får också gå in i dess kammare. I detta område finns också berget Tara, där ST:Patrick omvände Irlands hedniska kung på 400 talet till kristendomen. I Drogheda besöker vi ST:Patrik katedralen och får en stilla stund. Vid Dundalk åker vi in Nordirland och tidigt på eftermiddag kommer vi till Belfast, där vi gör en liten rundtur innan vi checkar in på vårt centralt belägna Holiday Inn hotell. Middag på hotellet.

 

Dag 4 17.09 tisdag Belfast – Drymen/Loch Lomond
På morgonen fortsätter vi vår rundtur i Belfast i ungefär 1,5 timme. För den som är intresserad av Titanic, finns möjlighet att besöka ”Titanic Experience” en utställning som visar hur Titanic byggdes här i Dublin och ger en bild av dess korta jungfrufärd.  Vi åker ner till hamnen och vår färja som avgår kl. 11.30. Färjan tar oss över Irländska sjön, till Cairnryan i Sydvästra Skottland på drygt 2 timmar. Härifrån fortsätter vi norrut längs mycket vackra kustvägar förbi Girvan och Prestwick. Vi svänger inåt landet mot Glasgow som vi får en skymt av innan vi kör över den mäktiga bron Erskin Bride och nu är vi i Högländerna. Vi har nu inte långt kvar till vår trevliga by Drymen som ligger i Loch Lomond och Trossach nationalpark. Här bor vi på hotell Winnrock som också server oss middag.


Dag 5 18.09 onsdag Drymen – Inverness
Åter en dag med storslagna naturupplevelser kryddad med dramatisk historia. Vi inleder dagen med att följa norra sidan av Skottlands vackraste insjö, Loch Lomond. Det är inte svårt att föreställa sig sjön som inspirationskälla för diktare och konstnärer. Vi stoppar givetvis på någon vacker plats vid sjön.  Färden fortsätter genom den grandiosa men karga dalgången Glencoe. Detta var klanen McDonalds hemvist. I slutet av 1600-talet ägde här rum en strid, då en stor mängd av klanen massakrerades.  Efter den händelsen kallas dalen också för den gråtande dalen. I höglandsstaden Fort William stannar vi för lunch. Vi hoppas på god sikt så vi kan se Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis. Vi följer Caledonian kanalen och sjöarna Loch Lochy och Loch Oich och kommer till mytomspunna Loch Ness. Vi kör längs sjöns norra strand. Kanske får vi en skymt av ”Nessie” det välkända sjöodjuret?  Vad vi säkert får se är den vackra slottsruinen Urquart Castle, som på medeltiden var det största slottet i Skottland. Till Inverness där vi skall bo i natt kommer vi tidigt på eftermiddagen. Kanske lite shopping lockar i Högländernas huvudstad innan middagen. Vi bor centralt på Royal Highland Hotell.

 

Dag 6 19.09 torsdag Inverness – Edinburgh
Efter en riklig frukost åker vi söderut mot huvudstaden Edinburgh. Vid Aviemore gör vi ett gårdsbesök med vallhundsuppvisning. Att skottarna är världsmästare i vallning har vi lätt att förstå efter detta besök. Vidare kommer vi att besöka Blaire Castle där vi gör in intressant rundvandring. I Pitlochry skall vi äntligen få besöka ett destilleri och få provsmaka Whiskey. Resan söderut mot huvudstaden Edinburgh går över fjorden Firth of Forth. Vi gör först en kortare orienteringstur i staden innan vi checkar in på vårt centralt belägna hotell.
 

Dag 7 20.09 torsdag Edinburgh
Edinburgh, denna gröna och öppna stad bjuder på många sevärdheter. Under vår 3 timmars rundtur med lokalguide får vi se vackra byggnader från flera århundraden. För att få en fin överblick av staden kör vi upp till Calton Hill som ligger 100 meter över havet. Vi fortsätter till den gamla staden med Edinburgh Castle, Holyrood Palace och den berömda Royal Mile, som förbinder de två nämnda maktcentra. Vi kör längs shoppinggatan Princes Street och förbi eleganta herrskapshus i de georgianska kvarteren. Vi får också höra stadens intressanta historia berättas för oss. Eftermiddagen är ledig för shopping, promenader, museibesök och egna upptäcktsfärder.

Dag 8 21.09 fredag Edinburgh – Helsingfors
Allt trevligt har ett slut så även denna resa. Efter tidig väckning lämnar vi hotellet för att åka ut till Edinburghs flygplats. Vi flyger reguljärt till Stockholm och åker hem till Åland med kvällsbåten.  Länge kommer vi att minnas våra skotska värdars avskedsord: "Haste ye back” - Skynda dig tillbaka.

I priset ingår

-    Reguljärflyg Helsingfors – Dublin och Edinburg

     – London – Helsingfors, flygskatter och måltider

 

-    Två övernattningar i Dublin, en natt i Belfast, 

     en i Drumen, en i Inverness, två nätter i 

     Edinburgh, på bra 3 - 4 stjärniga hotell
 

   7 frukostar och 7 middagar
 

   Lokala guider i Dublin, Belfast och Edinburgh
 

   Bussresor under hela resan med turistbuss
 

-    Båtresa Belfast – Skottland, 2 h 20 min
 

   Entré till ett slott, ett destilleri, hundvallning-

     suppvisning och besök till ett ullväveri
 

-    Reseledarnas tjänster

Reseledare: Göran Sundqvist och Kalle Sällström

Reservation för pris- och programändringar som sker utan vår påverkan.