ISTANBUL

AVRESA: resan genomförd     RESELÄNGD: 6 dygn      PRIS: 1235 €      ENKELRUM: + 150 €


Exotiska Istanbul ligger på båda sidor av Bosporsundet som skiljer Europa från Asien. Istanbul är med sina 15 miljoner invånare Turkiets största stad och landets största hamn-, industri- och kulturstad. Genom Bosporen är det alltid livlig trafik in till Svartahavet och de ryska hamnarna. Staden kan indelas i tre områden; Gamla stan som ligger på halvön mellan Gyllene hornet och Marmarasjön, därefter den lite yngre stadsdelen norr om Gyllene hornet och till sist den asiatiska stadsdelen på andra sidan av Bosporen. Istanbul är en härlig blandning av Europa och Asien, här finns ungefär 30 moskéer, men också synagogor och kristna kyrkor. I den gamla och välbevarade Basaren med sina många affärer sjuder det av liv och i närheten finns kryddbasaren, med alla sina exotiska dofter. Vårt hotell, Askoc Hotel, är beläget i närheten av den berömda Blå Moskén.

 

Lördag 8.11 Åland - Arlanda - Istanbul

Vi åker med morgonfärjan från Mariehamn och med buss vidare till Arlanda. Turkish Airlines avgår kl. 12.15 med ankomst till Istanbul kl. 16.40. På flygplatsen möter den kände och mycket omtyckte svenskspråkige guiden Serhat som kommer att vara vår guide under vistelsen i Istanbul. Transfer in till staden och incheckning på hotellet där vi äter middag.​

 

Söndag 9.11 Istanbul - heldagsutflykt

Vi möter upp vår guide och får idag till fots uppleva något av vad staden har att bjuda på. Vi skall bland annat besöka Topkapi-palatset och Blå Moskén, namnet som den har fått efter de 20 000 blå keramikplattorna, och inte att förglömma Hagia Sofia, ett arkitektoniskt underverk, byggnaden som har varit både kyrka och moské. Vi kommer också att få se basilikacisternerna från romartiden kända från bland annat en James Bond film. Det här blir en dag full av mäktiga upplevelser. Middag på hotellet.

 

Måndag 10.11 Istanbul - heldagsutflykt

Efter frukosten träffar vi Serhat och börjar dagen med en båttur på Bosporen. Vi stiger iland på den asiatiska sidan av Istanbul och åker buss upp på till Camlisa Hill varifrån vi har en fantastisk vy över både de europeiska och asiatiska delarna av Istanbul. Efter det kör vi till centrum på den asiatiska sidan för en paus och ett besök på marknaden. Efter lunchen tar Serhat oss med till Grand Bazaar med sina 3 000 affärer. Här är det ett myller av människor och mycket spännande att köpa, här får man verkligen pröva sin förmåga att pruta! Middag på hotellet.

 

Tisdag 11.11 Istanbul - halvdagsutflykt

I dag skall vi bekanta oss med det som är kvar av den gamla stadsmuren. Vi ser de fantastiska mosaikerna i Chora-museet, och njuter av lugnet i de här kvarteren med sina fina trähus och gröna oaser. Vi fortsätter via hjärtat av det moderna Istanbul, känt för sina restauranger och butiker, men också för Taksimtorget där många uppror och kravaller haft sina epicentrum. Vi avslutar utflykten på kryddbasaren med sina speciella dofter. Här kan vi fylla på kryddförrådet hemma! Eftermiddagen är fri för egna upptäckter i Istanbul. Middagen ikväll är på egen hand, vilket ger möjlighet till att prova på exotiska smakupplevelser.

 

Onsdag 12.11 Istanbul

I dag har vi en ledig dag och möjlighet till egna upplevelser. Det finns ännu mycket att se och göra. På andra sidan av Gyllene hornet finns den nyare stadsdelen. Här finns många moderna affärer, men det finns också små, mysiga gränder i närheten med spännande affärer. Eller kanske ett turkiskt bad skulle passa? Serhat ger tips och råd om vad man kan göra idag.I kväll är det turkisk afton med middag, inkl. ½ flaska vin eller 2 glas öl, och show med bland annat magdans!

 

Torsdag 13.11 Istanbul - Arlanda - Åland

På förmiddagen åker vi från hotellet till flygplatsen. Turkish Airlines avgår kl. 13.45 och ankommer till Arlanda kl.16.30. Vi hinner hem till Åland med kvällsfärjan.

 

 

I priset ingår:

Flyg Arlanda-Istanbul t/r med lunch

Logi i dubbelrum

5 frukost, 2 lunch, 4 middag

Turkisk afton med middag inkl. ½ flaska vin eller 2 glas öl och show

Båtresa på Bosporen

 

Inträden till:

Topkapipalatset, Blå Moskén, Basilikacisternerna, Camlica Hill,

Chora kyrkan/museet, Hagia Sofia

 

Svensktalande lokalguide

Reseledare: Göran Sundqvist