KROATIEN
MED MONTENEGRO OCH BOSNIEN & HERCEGOVINA

AVRESA: resan genomförd    RESELÄNGD: 8,5 dagar    PRIS: 1490 €    ENKELRUM: + 225€

 

En härlig höstresa till några av de vackraste och mest välbevarade pärlorna vid Adriatiska havet. Välkommen med på en otroligt innehållsrik resa, vi besöker bland annat Dubrovnik, Budva i Montenegro, Mostar, Split, Krka nationalpark och mycket mer. 

Kroatien - Landet som erbjuder en fantastisk natur med allt från sandstränder till nationalparker, en spännande historia och en intressant kultur. Såväl matkulturen som konst, arkitektur och musik, har påverkats av de främmande länder som genom historiens gång har kontrollerat olika delar av Kroatien, inte minst grannländerna Österrike, Ungern och Italien.

 

Montenegro - Har de senaste åren blivit mycket populärt och lagt sig på listan över Medelhavets vackraste och mest spännande länder. Det är lätt att förstå, här finner man en bländande vacker natur, kristallklart vatten och gästvänliga människor.

 

Dag 1, Åland – Arlanda

Vi reser med eftermiddagsbåten till Sverige, vidare med buss till Arlanda där vi bor på hotell första natten.

Dag 2, Arlanda – Dubrovnik

Tidig frukost innan transport till flygplatsen. Kl. 06.30 avgår Norwegian direktflyg till Dubrovnik. Vi anländer till Dubrovniks flygplats kl. 09.25.  Efter ankomst samlas vi i bussen som kör oss till vår fina Grand Hotel Park Dubrovnik som är ett av de mest omtyckta hotell i Dubrovnik. Hotellet ligger nära havet, strandpromenaden och shoppingcentra, hotellet läge och höga service nivå kommer vi att uppskatta. Vi njuter av en ledig eftermiddag och bekantar oss med omgivningarna innan kvällens middag på hotellet.

Dag 3, Dubrovnik

Vi börjar dagen med frukost på hotellet och efter det en 2 timmars stadsrundtur med vår lokalguide. Den arkitektoniska skönheten, de många soltimmarna, dess närhet till det klarblåa havet och den omgivande grönskan gör att Dubrovnik kan kännas paradisisk. Under vår rundtur besöker vi bland annat Franciskanerklostret och Rektorspalatset. Lunchen äter vi på en gemytlig restaurang i centrum. Eftermiddagen är fri till att själva upptäcka den av UNESCOS världsarvslistade staden. En avkopplande tur på den världskända stadsmuren ger en fantastisk utsikt över både staden och Adriatiska havet. Middag ikväll äter vi på en restaurang som ligger på strandpromenaden.

  

Dag 4, Montenegro, Dubrovnik

Vi äter frukost på hotellet innan vi startar dagens utflykt till Montenegro. Efter att vi korsat gränsen möts vi av vår montenegrianska lokalguide. Vi kommer att besöka Europas sydligaste fjordar i Kotorbukten, byn Perast som ligger vid fjordens smalaste punkt, vi tar en båttur till den mäniskobyggda ön ”lady of the rock”, vi åker också genom den venetianska staden Kotor vidare till Montenegros populäraste besöksmål Budva. I Budva äter vi lunch och ges lite egen tid att fritt njuta av staden eller varför inte stranden som ligger precis nedanför. Tillbaks i Dubrovnik är vi lagom till middagen som vi äter på vårt hotell.

  

Dag 5, Dubrovnik, fri dag

Dubrovnik är en otroligt vacker stad och bara att strosa omkring i gamla stan är en upplevelse i sej. Att sätta sej på ett av kafeerna eller restauranger och njuta av god mat och dryck är en sysselsättning som man lätt kan fördriva dagen med. Har ni ännu inte hunnit med att vandra på stadsmuren är det idag ni ska göra det.  Föredrar ni att ta vara på solen finns det flera stora och små stränder i närheten av centrum att lägga sej på eller bara njuta av hotellets faciliteter. Museum och kyrkor finns det gott om för den som föredrar det. Lockar sjön kan man gå ner till hamnen och låta någon lokal fiskare ta er med ut och se staden från sjösidan. Middagen äter vi igen på en lokal restaurang nära hotellet.

 

  

Dag 6, Dubrovnik – Mostar - Split

Efter frukosten checkar vi ut från hotellet och på vår väg till Split åker vi via den Bosniska staden Mostar. Bosnien-Hercegovina är ett spännande land med dramatisk natur som idag börjar bli ett allt mer populärt turistland. Staden Mostar anses vara Bosniens vackraste stad och har en stilfull mix av flera byggstilar.

Mostar blev hårt attackerad under Bosnienkriget och ännu idag kan man se kulhål i husen och spår av bombningar. Men tack vare bidrag från väst har staden genomgått omfattande restaurationer och är idag ett av landets populäraste turistmål tack vare sina många sevärdheter.

 

Vi börjar besöket med en lunch i centrum. Efter lunchen gör vi en stadsrundur med lokalguide. Vi kommer bland annat att besöka det Turkiska huset och en av de välbevarade Moskéerna. Den värdsberömda, och UNESCO skyddade, bron Stari Most som delar staden mellan den Serbiska och Bosniska delen kommer vi givetvis också att få se. Efter vårt besök fortsätter vi tillbaks till Kroatien och Split där middagen väntar på vårt centralt belägna hotell President.

  

Dag 7, Split

Även Split är upptagen på UNESCOS världsarvslista. Split är Kroatiens näst största stad och vackert belägen vid havet. Staden präglas av de många olika byggnadsstilarna från dess 1700 år långa historia. Efter frukosten gör vi en stadsrundur med lokalguide och besöker bland annat Diocletianus palats, vilket ligger mitt i stadens historiska centrum. Vi äter lunch centralt och får eftermiddagen fri att upptäcka staden på egen hand.

Om shopping är av intresse finns det här flera köpcentrum, shoppinggator och marknader. I Split finns massor att se och göra och även här är stranden nära om det är det som lockar. Reseledaren hjälper gärna till att rekommendera de saker som just ni är intresserade av. Middag äter vi på hotellet.

  

Dag 8, Krka nationalpark

Efter frukosten kör vi mot Krka nationalpark tillsammans med vår lokalguide. Att ge en rättvis beskrivning av nationalparken är svårt, Krka är som ett sagoland med sjöar och vattenfall i många olika former och nivåer. Man vandrar på små stigar och broar mellan och över de lekande vattenmassorna. Det är som en värld av vattenfall mitt i en enorm grönska. Här finns en stor flora och fauna i en miljö ostörd av mäniskan. Man kan i alla fall konstatera att det är en unik miljö. Vi kommer också att få en båttur från Skradinski buk till staden Skradin. Vi äter lunch på en lokal restaurang i Skradin. Vi återvänder till Split och vårt hotell där vi äter middag.

  

Dag 9, Hemresa

Vi checkar ut från vårt hotell efter frukost och blir skjutsade till Splits flygplats och vårt Norwegian flyg som avgår kl. 11.05. På Arlanda landar vi kl. 13.45,  Vidare transport till kvällsbåten som vi åker med till Åland. 

 

 

Hotell:

13–17 oktober

Grand Hotel Park Dubrovnik 

www.grandhotel-park.hr

4-stjärnigt hotell med mycket fint läge på en av dom vackraste platserna I Dubrovnik. 244 moderna rum utrustade med AC, safe, minibar, LCD-TV, telefon, free WiFi, toalett med bad/dusch. På hotellet finns Wellness&Spa, innom och utomhus pooler med havsvatten, sauna, massage, pool bar, aperiif bar, restaurang, beach bar, internet. 200 m til beachen, 300 m till shopping center, 100 m till strandpromenaden. 3 km till gamla stan.

 

17-20 oktober 

Hotel President Split 

www.hotelpresident.hr

Hotellet är ett av dom få 4-stjärniga större hotellen i Split som ligger verkligen centralt med gångavstånd till de flesta sevärdheter i split. Hotellet har 61 rum med toalet bad/dusch. På hotellet finns bar och restaurang. 

 

I priset ingår:

 

8 hotellnätter, del i dubbelrum

Frukost alla dagar

Middag på hotell 5 dagar

Lunch 4 dagar

 

Inträden:

Fransiskanerklostret

Rectors palats

The lady of the Rocks

Turkiska huset

Mosken i Mostar

Diocletian Palace

Krka nationalpark

Båttur Skradinski buk-Skradin

 

Lokalguide i:

Dubrovnik

Montenegro

Mostar

Split

Krka nationalpark

 

Reseledarens tjänster

Transport med helturistbuss

Serviceavgifter och skatter