KROATIEN - MONTENEGRO

Resan återkommer i september 2018. Text och prisuppgifter uppdateras inom kort! 

 

Kroatien - Landet som erbjuder en fantastisk natur med allt från sandstränder till nationalparker, en spännande historia och en intressant kultur. Såväl matkulturen som konst, arkitektur och musik, har påverkats av de främmande länder som genom historiens gång har kontrollerat olika delar av Kroatien, inte minst grannländerna Österrike, Ungern och Italien.

 

Montenegro - Har de senaste åren blivit mycket populärt och lagt sig på listan över Medelhavets vackraste och mest spännande länder. Det är lätt att förstå, här finner man en bländande vacker natur, kristallklart vatten och gästvänliga människor.

 

 

Dag 1, Mariehamn – Helsingfors – Dubrovnik, 13.9 onsdag

 

Vi reser med Vikingline kl. 23.35, 12.9 till Helsingfors, dubbelhytter ombord. Frukost ombord innan ankomst 13.9kl.10.10. Vi gör en liten rundtur i Helsingfors och får också lite egen tid innan vi åker ut till flygplatsen. Norwegians reguljärflyg avgår kl. 16.45 till Dubrovnik där vi landar kl. 18.45. Vi har ca 30 minuters resa till vårt 5-stjärniga Valamar hotell i staden Cavtat. Under bussresan till vårt hotell får vi en introduktion om vad vi kommer att uppleva under resan. Middag på hotellet.

 

 

Dag 2, Dubrovnik, 14.9 torsdag

 

Vi börjar dagen med frukost på hotellet och efter en kort bussresa (20 km) är vi framme i Dubrovnik. Här gör vi en ca. 2 timmars rundvandring med vår lokalguide. Den arkitektoniska skönheten, de många soltimmarna, dess närhet till det klarblåa havet och den omgivande grönskan gör att Dubrovnik kan kännas paradisisk. Under vår rundtur besöker vi bland annat Franciskanerklostret och Rektorspalatset. Lunchen äter vi på en gemytlig restaurang i centrum.

 

Eftermiddagen är fri till att själva upptäcka den av UNESCOS världsarvslistade staden. En avkopplande promenad på den världskända stadsmuren ger en fantastisk utsikt över både staden och Adriatiska havet. Egen tid ges efter rundvandringen. Återresa till vårt hotell för middag.

 

 

Dag 3, Montenegro – Dubrovnik, 15.9 fredag

 

Vi äter frukost på hotellet innan vi startar dagens utflykt till Montenegro. Efter att vi korsat gränsen möts vi av vår montenegrinska lokalguide. Vi kommer att besöka Europas sydligaste fjordar i Kotorbukten, byn Perast som ligger vid fjordens smalaste punkt, vi tar en båttur till den konstgjorda ön ”Lady of the Rock”, vi åker också genom den venetianska staden Kotor vidare till Montenegros populäraste besöksmål Budva. I Budva äter vi lunch och ges lite egen tid att fritt njuta av staden eller varför inte stranden som ligger precis nedanför. Tillbaks i Cavtat är vi lagom till middagen som vi äter på vårt hotell.

 

 

Dag 4, Cavtat – Mostar – Split, 16.9 lördag

 

Efter frukosten checkar vi ut från hotellet och på vår väg till (Solin) Split åker vi via den Bosniska staden Mostar. Bosnien-Hercegovina är ett spännande land med dramatisk natur som idag börjar bli ett allt mer populärt turistland. Staden Mostar anses vara Bosniens vackraste stad och har en stilfull mix av flera byggstilar som Ottomansk och Österrikisk. Mostar blev hårt attackerad under Bosnienkriget och ännu idag kan man se kulhål i husen och spår av bombningar. Men tack vare bidrag från väst har staden genomgått omfattande restaurationer och är idag ett av landets populäraste turistmål på grund av sina många sevärdheter. Vi börjar besöket med en lunch i centrum.

 

Efter lunchen gör vi en stadsrundtur med lokalguide. Vi kommer bland annat att besöka det Turkiska huset och en av de välbevarade Moskéerna. Den världsberömda, och UNESCO skyddade, bron Stari Most som delar staden mellan den Serbiska och Bosniska delen kommer vi givetvis också att få se. Efter vårt besök fortsätter vi tillbaks till Kroatien och Split där middagen väntar på vårt hotell.

 

 

 

Dag 5, Split, 17.9 söndag

 

Även Split är upptagen på UNESCOS världsarvslista. Split är Kroatiens näst största stad och vackert belägen vid havet. Staden präglas av de många olika byggnadsstilarna från dess 1700 år långa historia. Efter frukosten gör vi en stadsrundtur med lokalguide och besöker bland annat Diocletianus palats, vilket ligger mitt i stadens historiska centrum. Vi äter lunch centralt och får eftermiddagen fri att upptäcka staden på egen hand. Om shopping är av intresse finns det här flera köpcentrum, shoppinggator och marknader. I Split finns massor att se och göra och även här är stranden nära om det är det som lockar. Reseledaren hjälper gärna till att rekommendera de saker som just ni är intresserade av. Middag äter vi på hotellet.

 

 

Dag 6, Krka nationalpark, 18.9 måndag

 

Efter frukosten styr kör vi mot Krka nationalpark tillsammans med vår lokalguide. Att ge en rättvis beskrivning av nationalparken är svårt, Krka är som ett sagoland med sjöar och vattenfall i många olika former och nivåer. Man vandrar på små stigar och broar mellan och över de lekande vattenmassorna. Det är som en värld av vattenfall mitt i en enorm grönska. Här finns en stor flora och fauna i en miljö ostörd av människan. Man kan i alla fall konstatera att det är en unik miljö. Vi kommer också att få en båttur från Skradinski buk till staden Skradin. Vi äter lunch på en lokal restaurang eller på en gård i närheten av staden. Vi återvänder till Split och vårt hotell där vi äter middag.

 

 

Dag 7, Split – Helsingfors – Åland, 19.9 tisdag 

 

Efter frukost vid 8-tiden åker vi ut till flygplatsen lite norr om Split för återresa till Helsingfors. Vi flyger igen reguljärt med Norwegian som avgår kl. 11.15 till Helsingfors med ankomst kl. 15.10. Därifrån gemensam transport till Åbo varifrån vi åker med Vikingline kl. 20.55 till  Långnäs dit vi kommer Kl. 01.05. Snart är vi hemma igen efter en innehållsrik resa.

 

 

Hotel under resan


Dubrovnik Hotel Croatia, 5*, www.adriaticluxuryhotels.com

Split Hotel President, 4*, www.hotelpresident.hr

 

I priset ingår:

 

6 hotellnätter, del i dubbelrum

4-5 stjärniga hotell

Frukost alla dagar

Middag på hotell 6 dagar

Lunch 3 dagar

 

Inträden:

 

Fransiskanerklostret

Rectors palats

The lady of the Rocks

Turkiska huset

Moskén i Mostar

Diocletian Palace

Krka nationalpark

Båttur Skradinski buk-Skradin

 

Lokalguide i:

 

Dubrovnik

Mostar

Split

Krka nationalpark

 

Reseledarens tjänster

Transport med helturistbuss

Serviceavgifter och skatter