Polen med Warszawa, Kraków och Zakopane

AVRESA: resan genomförd      RESELÄNGD: 7 dygn      PRIS: 1165 €      ENKELRUM: + 225 €     

 

En spännande resa till Polens 2 största städer och Zakopane. Vi inleder med 2 nätter i huvudstaden Warszawa som fick återuppbyggas från grunden efter andra världskriget. Vi fortsätter med 3 nätter i underbara Kraków som är upptagen på Unescos världsarvslista. Resan avslutas med vackra Zakopane vid foten av Karpaterna. Följ med på en innehållsrik och förmånlig höstresa. Vi flyger bekvämt från Mariehamn tur/retur via Helsingfors till Warszawa och hem från Kraków.

Dag 1, 21.9 lördag

Mariehamn – Helsingfors - Warszawa

Resan startar med flyget kl. 09.00 från Mariehamns flygfält till Helsingfors där vi landar kl. 11.00. Vi fortsätter med Finnair direkt till Warszawa kl. 11.35 där vi landar kl. 12.15. Vi samlas i bussen och åker till en trevlig restaurang där vi äter lunch. Mätta och belåtna besöker vi det judiska museet som är ritat av en finsk arkitekt. Vi får några timmar egen tid på eftermiddagen efter vi checkat in på vårt centralt belägna 4-stjärniga hotell Mercure Warszawa Centrum. Senare på kvällen middag på hotellet.

 

Dag 2, 22.9 söndag

I Warszawa

Efter frukost gör vi en 3 timmars rundtur med lokalguide i Warszawa. Staden har cirka 1,7 miljoner invånare och är Polens huvudstad sedan 1596. Vi besöker bland annat Kungliga Lazienkiparken med Chopinstatyn och Lazienkipalatset, de tidigare judiska kvarteren och gamla stan. På eftermiddagen är det fri tid. Det finns många intressanta museum  som kan besökas bla. Chopinmuseet eller Warsaw Uprising Museum. Att njuta av någon av de många vackra parker som finns är också ett förslag. Vårt hotell ligger dessutom vid Waszawas största shopping centrum. Middag på hotellet.

 

Dag 3, 23.9 måndag

Warszawa – Kraków

Efter frukost startar vi resan mot Kraków. Vi åker i syvästlig riktning till Częstochowa för att besöka klostret Jasna Góra grundat 1382. Hit till Polens andliga hjärta valfärdar pilgrimer varje år i miljontal för att se ikonen Svarta Madonnan.  Vi får rundvisning i Klostret. I Czestochowa ges också tid för lunch. Vi fortsätter sedan till Kraków där vi checkar in för tre nätter på centralt belägna Hotell Wieliczka. Gemensam middag på kvällen.

 

Dag 4, 24.9 tisdag

Kraków – Wieliczka – Kraków

Krakow är en elegant stad som vi kommer att uppleva under vår 3 timmars stadstur. Staden grundades redan på 1000-talet och var under lång tid Polens huvudstad. Krakow anses vara Polens vackraste stad med Mariakyrkan som förgyller stadsbilden. Tyghallen Sukiennice är Gamla stans själ och hjärta.  Efter rundturen åker vi till saltgruvan Wieliczka strax utanför Krakow. Här öppnar sig ett underjordiskt rike av salt och i den mer än sjuhundra år gamla gruvan har flera underjordiska kapell med skulpturer huggits ut i själva saltlagret. Kring denna unika sevärdhet har många myter och legender skapats, om vilka vi får veta mer under vår rundvandring. Åter till vårt hotell i Krakow för middag.

 

Dag 5, 25.9 onsdag

Auschwitz och Birkenau

Idag kommer vi att besök i Auschwitz.  Vi får en guidad tur med lokalguide i både Auschwitz och närliggande Birkenau. Besöket tar cirka tre timmar och är en skrämmande upplevelse men också ett besök som stämmer till eftertanke. Lunch ingår som vi serveras i närheten. Vi återvänder sedan till Kraków och vårt hotell. Eftermiddagen fri för att njuta av stadens café traditioner. Middag ikväll blir på restaurang Morskie oko som bjuder på Polska specialiteter. 

Dag 6, 26.9 torsdag

Kraków – Zakopane

Vi fortsätter resan till Zakopane vid foten av Tatrabergen.  Bussresan tar ca. 2 timmar. Vi möts av lokalguide som visa och berättar om denna klassiska vintersportort. Världsmästerskapen i nordisk skidsport avgjordes i Zakopane 19291939 och 1962. Hoppbackarna, stor och liten backe, är så kallade naturbackar utan hopptorn.  Zakopane har ca. 27.000 stolta invånare som tar väl hand om sin stad och bevarar dess speciella byggnadsstil. Vi bor i natt på hotell Wyspianski som också serverar oss vår middag. 

 

Dag 7, 27.9 fredag

Kraków – Helsingfors – Mariehamn

Efter en mycket intressant och omväxlande resa är det dags att återvända hem. Vi startar tidigt för vårt Norwegian plan avgår kl. 10.30 från Kraków med ankomst till Helsingfors kl. 13.40. Anslutningsflyget till Mariehamn avgår kl. 19.25 med ankomst kl. 20.55. Vi tar avsked av medresenärerna men hoppas träffas igen på en ny resa.

 

Resans pris vuxen EUR

Från Mariehamn 1165€, enkelrumstillägg 225€

Från Helsingfors 1065 €, enkelrumstillägg 225€

I priset ingår

 • Finnairs reguljärflyg och flygskatter

 • 6 övernattningar i dubbelrum/singelrum

 • 6 frukost, 2 lunch, 6 middag

 • Lokal guide i Warszawa

 • Lokalguide i Kraków

 • Lokalguide i Zakopane

 • Entré Judiska museet 

 • Entré o rundvisning Jasna Gora Klostret

 • Entré Wielicka saltgruva

 • Entré Auschwitz och Birkenau

 • Alla turistskatter

 • Bussresa i luftkonditionerad buss

 • Reseledare Kalle Sällström och Göran Sundqvist

 

Resan arrangeras i sammarbete med Församlingsförbundet.

krakow.jpg
warszawa 2.jpg
zakopane.jpg
krakow 3.jpg
warszawa 4.jpg
20190115_103233.jpg