RUNDRESA I PORTUGAL

AVRESA: resan genomförd     RESELÄNGD: 8 dygn      PRIS: 1525 €      ENKELRUM: + 190 €

Med sitt milda klimat, många soltimmar, fina stränder, långa historia, rika kulturliv och vackra natur är Portugal ett perfekt Resmål året runt. Landet har de äldsta gränserna i Europa med ett unikt kulturav där tradition och moderniteter blandas i en perfekt balans. Den goda maten, fina viner och trevliga mäniskor gör Portugal till ett resmål av högsta kvalité.

 

Resan börjar i huvudstaden Lissabon och slutar i Portugals andra stad Porto och den vackra Dourodalen. På vägen norrut besöker vi städer som Obidos pilgrimsorten Fátima och universitetsstaden Coimbra. Vi badar också i Atlanten. Douro är en av världens vackraste vinregioner, numera världsarvsmärkt.

 

Dag 1. 30.9 Stockholm  – Lissabon

Vi flyger med TAP kl. 15.10 från Arlanda direkt till Lissabon där vi landar kl. 18.35 lokaltid. Vi samlas i bussen för en kort transfer till vårt 4-stjärniga hotell Tivoli Oriente för 2 nätter. Hotellet ligger i stadens östra delar vid det stora shopping centret Vasco da Gama. Middag i hotellets restaurang.

 

Dag 2. 1.10 rundtur i Lissabon – Sintra - Lissabon

Vi åker på rundtur i Lissabon på förmiddagen med bl a S:t Antonius ”födelsekyrka” och katedralen intill. Sedan kör vi via världsarvet Belém & Kolumbusmonumentet vidare på en utflykt västerut till den romantiska staden Sintra som ligger på berget med samma namn. Fri tid för lunch innan vi besöker det portugisiska kungahusets sommarpalats. Hela Sintras stadskärnan är förklarat som världsarv av UNESCO. Middag på hotellet.

 

Dag 3. 2.10 Lissabon – Obidos – Fatima

Vi lämnar huvudstaden och kör norrut och gör flera stopp under dagens färd. Först Óbidos, ett av Portugals medeltida juveler som också är världsberömt för sin choklad. Därefter besöker vi det gotiska UNESCO-märkta cistercienserklostret i Alcobaca innan det blir lunch i Názare vid havet. Vi besöker också den kända pilgrimskyrkan Nossa Senhora da Nazaré från 1182. Vi fortsätter till Batalha där Portugal som nation föddes vid slaget mot Spanjorerna 1385. För att tacka Jungfru Maria för segern reste kung Johan I på platsen ett dominikankloster i gotisk stil som är så unikt att det står på UNESCOS Världsarvslista. På sen eftermiddag anländer vi till nationalhelgedomen Fátima som årligen besöks av över 4 miljoner pilgrimer från hela världen och vars dramatiska profetiska historia började 1917. Vi checkar in på 4-stjärniga hotell Cinquentenario. I denna stad uppenbarades sig Ängeln för de tre herdebarnen Lucia, Francisko och Jacinta. Efter middagen kan den som vill delta i Rosenkranbönen kl. 21.30 som avslutas med en ljusprocession.

 

Dag 4. 3.10 Fatima – Coimbra – Porto

Vi åker till tempelriddarnas spektakulära kyrka och kloster i Tomar som också är ett UNESCOs världsarv därefter blir det tid för lunch. Vi fortsätter norrut och anländer till vackra Coimbra som var Portugals huvudstad 1139-1260 med landets äldsta universitet och som ger staden en ung akademisk atmosfär. Vi besöker det kungliga universitetet i det gamla kungapalatset och fortsätter sedan till Porto där vi bor på 4-stjärnigt Hotel Heroismo. Middag på hotellet.

 

Dag 5. 4.10 Porto

Panoramatur med bussen innan vi besöker Igreja de São Francisco som är Portugals främsta gotiska kyrka. Vi promenerar i stadskärnan som i sin helhet är ett världsarv enligt UNESCO. Fri tid för lunch. Kl. 15 gör vi ett studiebesök i en klassisk portvinskällare och tillhörande vinprovning. Fri tid för egna strövtåg. Ni kanske vill se Lello Bookshop, som faktiskt är mer känt för sin fantastiska interiör än för sina böcker. Beundra den röda böjda trappan och det färgade glastaket, likaså de annorlunda snidade träarbetena på väggar och i taket, en annan sevärdhet är 1800-talets Stock Exchange (Börsen). Middag på hotellet.

 

Dag 6. 5.10 Porto – Guimarães

Vi kör till Guimarães som brukar kallas den portugisiska nationens vagga och som var Europeisk kulturhuvudstad 2012. Vi kör in i Dourodalen och Peso da Régua. Vi äter en underbar traditionell “Douro-lunch” på en ”quinta” (ingår i resans pris). Vi gör också ett studiebesök till en vingård som tillverkar några av världens främsta portviner. Vinprovning ingår. Åter till vårt hotell i Porto och middag.

 

Dag 7. 6.10 Porto – Aveiro – Porto

Idag har du möjlighet att tillbringa hela dagen i Porto på egenhand eller komma med på en utflykt till kusten och Aveiro, Portugals Venedig. Vi gör en intressant stadsvandring med vår guide. Längs kanalerna ligger de gondol-liknande båtarna “Moliceiro”. Vi gör en båttur och får se Aveiro från gondolen. Denna utflykt koster 20 € inkl. båttur. Tillbaks till Porto och tid till shopping och lite vila innan middagen på hotellet.

 

Dag 8. 7.10 Porto – Lissabon – Stockholm

Tidig frukost innan avfärd till Portos flygplats. Vi flyger igen med TAP som avgår 07.30 via Lissabon till Stockholm. Buss väntar som för oss till Kapellskär och vidare till Åland efter en mycket intressant och trevlig resa.

 

 

I PRISET INGÅR

 

Reguljärflyg (TAP) Stockholm - Lissabon  Porto - Lissabon - Stockholm

7 nätters boende på 4-stjärniga hotell

7 frukostbuffé

7 middagar på hotell

1 lunch i Douro dalen

Bussresor i turistbuss hela turen

Skandinaviskt talande guide under hela resan

Inträde till Sintra slottet

Besök på vingård med vinprovning

 

Resan arrangeras i sammarbete med Församlingsförbundet