Rhen & Mosel och Beneluxländerna

AVRESA: resan genomförd     RESELÄNGD: 9 dagar     PRIS: 1485 €     ENKELRUM: + 230 €

En resa med unikt upplägg och stort innehåll. Först besöker vi två av Europas vackraste floddalar, Rhendalen och Moseldalen med deras vackra natur, milsvida vinodlingar, historiska städer och riddarborgar. Resan fortsätter till Storhertigdömet Luxemburg ett av de tre Beneluxländerna vi upplever. Vidare till Belgien och huvudstaden Bryssel. Som avslutning på resan får vi även se Holland och kanalernas stad Amsterdam. Vi flyger bekvämt från Mariehamn tur/retur via Helsingfors till Frankfurt och hem från Amsterdam.

Dag 1, 2.10 tisdag

Resan startar med flyget kl. 21.15 från Mariehamns flygfält till Helsingfors där vi landar kl. 22.10. Vi bor på hotell nära flygplatsen i Helsingfors. Bagaget är färdigt incheckat till Frankfurt.

 

Dag 2, 3.10 onsdag

Helsingfors – Frankfurt – Rüdesheim

Finnairs reguljärflyg kl. 07.40 från Helsingfors till Frankfurt där vi landar kl. 09.20. Vi möts av vår buss med Göran Sundqvist som chaufför. Vi åker en bit söderut till Worms där vi besöker en av de tre stora tyska romanska domkyrkorna som finns i Tyskland (de andra i Mainz och Speyer). ”Kejsarkadedralen” i Worms anses vara det finaste exempel på romersk arkitektur i landet. Det var också i Worms som Luther tillkännagav sina läroteser. Efter besöket fortsätter vi längs den vackra förbundsvägen 9 och kommer snart i kontakt med floden Rhen som vi följer via Mainz till vinstaden Rüdesheim där vi bor 2 nätter på hotell Lindenwirt. På eftermiddagen gör vi en stillsam och njutbar gondolfärd från centrum av Rüdesheim över vinsluttningarna upp till monumentet Niederwalddenkmal varifrån vi har fantastisk utsikt över stan och floden Rhens dalgång. Senare på kvällen middag på hotellet.

 

Dag 3, 4.10 torsdag

I Rüdesheim

Rüdesheim är hjärtat i ett av Tysklands förnämsta vindistrikt Rheingau. Här kretsar det mesta kring druvan och dess ädla produktion. Vi gör en gemensam promenad i staden och en bit upp i vinodlingarna. Vandringen avslutas vid det intressanta vinmuseet Brömsberg. Vi skall inte bara titta på vinet vi skall framför allt provsmaka. Vi får både vara med om en seriös vinprovning under expertledning och tillfälle till ett mera uppsluppet vinnjutande till musiken och dans på Drosselgasse. Egen tid på eftermiddagen att göra egna upptäckter, middag på hotellet.

 

Dag 4, 5.10 fredag

Rüdesheim – Bernkastel-Kues

Efter frukost lämnar vi Rüdesheim, nu väntar en vacker etapp längs Rhenfloden, där idylliska korsvirkesbyar och fantasieggande borgruiner och slott passerar revy längs vår väg. Den mäktiga Loreley-klippan, där legendens väna flodnymf lockade sjömän i fördärvet, blir ett bestående intryck av denna resa. Vid Koblenz flyter Mosel ut i Rhen, här besöker vi det mäktiga monumentet Deutsches Eck och får också lite egen tid i staden. Härifrån följer vi Mosels skarpa vindlingar fram till vår trevliga ort Bernkastel-Kues där vi bor två nätter på hotell Drei Könige. Efter middagen lockar säkert en kvällspromenad i den mysiga korsvirkesstaden. 

 

 

Dag 5, 6.10 lördag 

Vid Mosel

Moselflodens sluttningar är extremt branta. Vilket medför att de druvor som växer här får extra mycket sol. Detta faktum är en av hemligheterna bakom den fruktiga sötma som är så typisk för moselvinerna. Under vårt besök hos en vinodlare i dessa trakter får vi veta mer. Vi skall också besöka en av de vackraste städerna längs Mosel nämligen Cochem. Här lockar smala vindlande gränder med välsorterade butiker och inbjudande restauranger. Uppifrån borgen bjuds en strålande utsikt. Återfärden till Bernkastel sker med båt. Från de stora panoramafönstren kan vi nu i lugnare tempo njuta av detaljerna i det romantiska landskapet. Middag på hotellet.

Dag 6, 7.10 söndag

Bernkastel – Luxemburg

Vi följer floden Mosel fram till staden Trier som är en av Tysklands äldsta städer. På 300-talet hade staden sådan makt och rikedom att den betecknades som ett Rom på andra sidan Alperna. Här finns många välbevarade romerska byggnadsverk så som Porta Nigra, Amfiteatern, Moselbron (Römerbrücke) Kejsarbaden med flera. Vi gör ett längre stopp här för att få möjlighet att uppleva detta och även strosa på den livliga gågatan. Tidigt på eftermiddagen kommer vi fram till Luxemburg, säte för bla. EU-domstolen och många andra viktiga EU-organ. Vi gör en rundtur i staden med lokalguide och får höra mer om Luxemburgs intressanta historia och njuta av stadens vackra läge. Vi bor på hotell Parc Plaza där vi också äter middag.

 

Dag 7, 8.10 måndag

Luxemburg - Bryssel

I dag blir vårt mål Bryssel, under vår resa dit åker vi genom Valloniens böljande landskap. Innan vi kör in i Bryssel stoppar vi till en stund vid Waterloo där Napoleon besegrades år 1815 och som innebar slutet på Napoleonkriget. Väl framme i miljonstaden Bryssel gör vi en rundtur med lokalguide som ger oss inblick i Bryssels utvekling före och under perioden som huvudort för EU. Vi kommer också att promenera på Grand-Place ”stora torget” som anses vara ett av världens vackraste torg. Vi bor på Penta Hotel Brussels City. Säkert lockar en kvällspromenad i centrum efter middagen.

 

Dag 8, 9.10 tisdag

Bryssel – Amsterdam

Vi lämnar Bryssel, passerar Antwerpen och kör in i Holland strax söder om Nederländernas största stad Rotterdam, som är en av världens största hamnar.  Vi ser en del av den stora hamnen när vi åker över de stora floderna Rhen och Waal. Lagom till lunch är vi framme i Amsterdam. Vi inleder vistelsen i staden som det börs med en kanaltur. Vi njuter av alla vackra husgavlar från det ”gyllene seklet” ser borgarpalats och kulturminnesmärken. Det finns över 100 km kanaler i Amsterdam, över 60 öar och 1600 broar. Under eftermiddagen har vi några timmar till eget förfogande då det finns möjlighet att besöka något av Amsterdams 50 museum. Vi checkar in på vårt hotell Corendon Vitality där vi övernattar och vår middag serveras.

 

Dag 9, 10.10 onsdag

Amsterdam – Helsingfors - Mariehamn

Efter en mycket intressant och omväxlande resa är det dags att återvända hem. Vårt Finnair plan avgår kl. 11.55 från Amsterdams flygplats Schipol med ankomst till Helsingfors kl. 15.15. Anslutningsflyget till Mariehamn avgår kl. 19.25 med ankomst kl. 20.55. Vi tar avsked av medresenärerna men hoppas träffas igen på en ny resa.

 

Resans pris vuxen EUR

Från Mariehamn 1485 €, enkelrumstillägg 230 €

I priset ingår:

Finnairs reguljärflyg och flygskatter

8 övernattningar i dubbelrum/singelrum

8 frukost, 7 middag

Vinprovning i Rüdesheim och Bernkastel

Båttur på Mosel

Lokal guide i Luxemburg

Lokalguide i Bryssel

Besök i Katedralen i Worms

Alla turistskatter

Bussresa i luftkonditionerad buss

Chaufförens och Reseledarens tjänster