SANKT PETERSBURG

AVRESA: resan genomförd     RESELÄNGD: 5 dygn      PRIS: 910 €      ENKELRUM: + 304 €

Rysslands näst största stad Sankt Petersburg är ett levande konstverk med praktfull arkitektur och enastående konstmuseer. Här möts det gamla från öst med det moderna från väst. Staden är belägen på ett 40-tal öar förbundna via 800 broar. Upplev stadens utbud av palats, katedraler och museer. St. Petersburg har något för alla.

 

St. Petersburg är Rysslands kulturella centrum. Studera arkitektoniska mästerverk som Vinterpalatset och Isakskatedralen, och ta god tid på dig för att gå igenom den världsberömda konstsamlingen på Eremitaget. Det stora utbudet av sevärdheter, kulinariska höjdpunkter och kultur gör Sankt Petersburg till ett resmål du gärna vill återvända till!

 

St. Petersburg är en av Europas verkliga storstäder. Staden har även kallats Nordens Venedig, eftersom den ligger spridd längs med floden Neva och dess många förgreningar och öar. Jämfört med gamla europeiska städer är St. Petersburg ny, men låt inte skenet bedra: världens nordligaste miljonstad är full av magnifika sevärdheter som överträffar varandra i prakt.

 

Tanken hos Peter den store, som grundade staden i början av 1700-talet, var att placera stadens styrande på Vasilij-ön – det var så St. Petersburg anlades. I Strelka, som är beläget i den östra och mest berömda delen av staden, finns ståtliga, gamla, officiella byggnader, såsom Konstkamera-muséet, Sjökrigsmuséet och många berömda bibliotek och institut som markerar St. Petersburgs historiskt akademiska väsen. Staden har restaurerats och renoverats flitigt på 2000-talet, bland annat inför 300-årsjubiléet, och det är lätt att konstatera att St. Petersburg återupstått i sin forna – men också nutida – glans. St. Petersburgs historiska stadskärna har sin givna plats i UNESCO:s världsarvslista.

 

 

Dag 1

Marieham - Helsingfors

 

Vi åker med nattbåten som avgår kl. 23.45 (natten mellan tisdag/onsdag) till Helsingfors. Övernattning i dubbelhytter. Sjöfrukost ombord innan ankomst kl. 10.00. Vi gör en liten rundtur i huvudstaden och får också lite egen tid innan vi checkar in kl. 16.00 för kryssning med St. Peter Lines MS Princess Maria som avgår från västra hamnen kl. 18.00. Inkvartering i två personers innerhytter ovanför bildäck med två nedre bäddar.

 

 

Dag 2

I St. Petersburg

 

Sjöfrukost ombord före ankomst till St. Petersburg kl. 9.30. Vi inleder besöket i St. Petersburg med en guidad rundtur. Dessa dagar kommer att visa oss varför St. Petersburg sägs vara ett levande konstverk. Kanaler, broar, palats och katedraler gör staden vid floden Neva beundrad världen över. Utsikten mot Vinterpalatset vid Vasilijöns strand är klassisk. Likaså bilden av Peter-Paul fästningens gyllene spira och Isakskatedralens kupol.

 

Vi besöker Grand Maket Rossija, en miniatyrmodell av Ryssland som öppnades 2013. Ryssland är stort, vilket betyder att miniatyrmodellen också är stor, ca 800 kvadratmeter! I miniatyrmodellen har man samlat Rysslands främsta och mest betydelsefulla platser. Den är gjord med yttersta noggrannhet och detaljrikedomen är stor. Här finns vyer från Jalta, Krim, floden Neva med dess trafik samt kryssningshamnarna, klosterön Kizhi, ubåten i Murmansk mm. mm. Vår guide ger oss också shoppingtips inför våra kommande dagar i St. Petersburg.

 

Vi checkar in på Sokos Hotel Vasilievsky för två nätter, beläget på den fridfulla Vasilijön. Gemensam middag och show på den kända restaurangen Trojka. Trojkas show är en professionell balett fylld av fina sångprestationer och makalösa dräkter. Musiken består av både rysk folkmusik och kompositioner av mer modern musik.

 

 

Dag 3

I St. Petersburg

 

Dagen fri för att upptäcka staden på egen hand eller på en ordnad utflykt till Eremitaget (se Upplev mera!). Det som lokalguiden visade oss från bussfönstret igår under rundturen är nu tillgängligt för fördjupade studier enligt vars och ens intresse. Den första byggnaden i St. Petersburg var Peter-Paul fästningen, också tsarernas gravplats. Isakskatedralen verkar ännu mäktigare inuti, också väl värd ett besök. Ryska museet vid konstnärernas torg är fullt av fin rysk konst.

 

 

Dag 4

St. Petersburg – Helsingfors

 

Frukost på hotellet. Dagen är fri för shopping och egna strövtåg. Alternativt kan man delta i utflykten till Peterhof (se Upplev mer). Nevskij prospekt är Rysslands mest kända shoppinggata, med alla tänkbara märkesbutiker. Längs med gatan finns också Europas äldsta shoppinggalleria: Gostiny Dvor, som utgör ett helt kvarter.

 

St. Peter Lines MS Princess Maria avgår från St. Petersburg kl. 19.00.

Inkvartering i två personers innerhytter ovanför bildäck med två nedre bäddar.

 

 

Dag 5

Helsingfors – Åland

 

Sjöfrukost ombord före ankomst till Helsingfors kl. 8.00.

Efter avklarade formaliteter transport till flygplatsen där vi flyger med FlyBe kl. 17.30 till Mariehamn.

I priset ingår:

 

 • Båtresa Mariehamn – Helsingfors, hyttplats i 2-bäddshytt nedrebäddar.

 • Båtresa med St. Peter Line, hyttplats i 2-bäddshytter nedrebäddar tur/retur

 • Flyg Helsingfors - Mariehamn

 • Logi i dubbelrum på 4-stjärniga Sokos hotel Vasilievsky 2 nätter

 • 4 frukost

 • Middag och show på Restaurang Trojka

 • Guidad rundtur i St. Petersburg

 • Inträde till Grand Maket Rossija

 • Bussresa i luftkonditionerad turistbuss

 

I priset ingår inte:

 

 • Övriga måltider

 • Extra inträden

 • Reseförsäkring

 

Bra att veta:

 

 • Giltigt pass behövs, som skall vara ikraft minst 6 månader efter resan, passet bör vara oskadat. Resan är visumfri.

 • Följande uppgifter behövs för resan, meddela dessa vid bokningen: efternamn, förnamn, födelsedatum, nationalitet, passnummer, passets sista giltighetsdag (hela datumet)

 • Valuta under resan är ryska RUBEL

 • Se över ditt försäkringsskydd