SKOTTLAND

AVRESA: resan genomförd    RESELÄNGD: 8 dygn      PRIS: 1770 €      ENKELRUM: + 390 €

Historia, natur och whisky

 

Storslagna vildmarksområden med bergstoppar, vidsträckta ljunghedar och porlande vattendrag. Slott, säckpipor, sägner, romantik, whisky och kiltar. Upplev det genuina Skottland på denna resa som tar oss till Edinburgh, Aviemore, Loch Ness och Englands natursköna Lake District.

 

Skottarna tycker själva att de bor i paradiset. Storslagna landskap med majestätiska berg och vidsträckta ljunghedar breder ut sig. Laxar hoppar glatt i forsarna, som leder vatten till någon av de många sjöarna. En resa till Skottland blir till innehållet lika färggrann som ett klanrutigt tyg och lika spännande som den skotska historien. Ingen nationsgräns i världen är så stark som den mellan England och Skottland fastän båda numera hör till Storbritannien. Redan de gamla romarna reste kejsare Hadrianus´ mur som gräns mot det vilda och oböjliga folket i norr! Kom med Oravais Trafik till Skottland och se allt detta! Dessutom får vi på samma gång uppleva den vackraste delen av England när vi besöker Lake District. Du får kanske också smaka på ”livets vatten…” Under hela resan bor vi på 4-stjärniga hotell med centralt läge.

 

Dag 1, söndag 10.5

Åland - Stockholm

Vi reser med Rosella kl. 18.30, efter båtresan fortsätter vi till Arlanda där vi bor på hotell.

 

Dag 2, måndag 11.5

Stockholm – Windermere

SAS:s flyg avgår från Stockholm Kl. 08.30. Vi flyger direkt till Manchester i England där vi landar kl. 10.00 lokal tid. OT-bussen, chauffören och reseledaren möter på flygplatsen.

 

Efter att ha åkt norrut längs fina motorvägar, kommer vi så småningom till bergsområdet Cumberland eller ”Lake District” strax söder om Carlisle, som inte utan orsak kallas det vackraste hörnet av England. Här har många engelska TV-serier spelats in. Första natten tillbringar vi på Castle Green Hotel i staden Windermere.

 

Dag 3, tisdag 12.5

Windermere - Oban

Efter en bastant frukost fortsätter vi norrut och passerar gränsen till Skottland vid Gretna Green. Här fanns tidigare en bysmed, om vilken det berättas att han utan större procedurer vigde samman unga engelska par, som smitit över gränsen från England. Vi åker vidare till Glasgow, som är Skottlands största stad. Efter en kort bekantskap är det dags för den vackra och ombesjungna sjön Loch Lomond, vars västra strand vi följer till Tarbet. Vi färdas nu i en av de absolut vackraste delarna av Skottland. Från Tarbet åker vi västerut till Arrochar, längst inne i den långa fjorden Loch Long. Nästa stopp gör vi i den lilla staden Inveraray med endast 500 invånare på vintern och mångdubbelt på sommaren. Staden anlades av greven av Argyll på 1700-talet. Härifrån har vi en vacker utsikt över fjorden Loch Fyne.

 

Vi åker vidare till Oban, som ligger vid havet och är en populär semesterstad. Härifrån går färjor till flera öar, bl.a. Mull, Coll och Barra. Oban ligger väl skyddat mot Atlantstormarna och längs strandgatan radar stora hotell upp sig. Vi inkvarterar oss på vårt hotell Caledonian och strosar sedan omkring i Oban på egen hand. Kanske gör vi ett besök på Mc Caig´s Folly, den ofullbordade kopian av Colosseum i Rom, som ligger på sluttningen ovanför staden.

 

Dag 4, onsdag 13.5

Oban - Aviemore

En högintressant dag väntar oss! Vi är nu inne i skotska högländerna, där de mäktiga klanerna i tiden slogs både sinsemellan och mot engelsmännen och där man rest ett otal minnesmärken till minne av dessa fejder. Under förmiddagen följer vi Loch Linnhe, den stora havsviken som leder in till Caledoniakanalen, vilken förbinder Atlanten med Nordsjön. Vi kommer till Fort William, som är ett centrum för bergsbestigare och vandrare och som ligger vid foten av Skottlands högsta berg, det 1.343 meter höga Ben Nevis. Det finns också en whiskysort med samma namn.

 

Härefter åker vi genom dalgången Glen Mor till Spean Bridge. Här kan man handla skotska tyger och kanske ta en titt på minnesmärket Commando Memorial.

 

Fort Augustus ligger vid sjön Loch Ness. Stadens största sevärdhet är benediktinerklostret från 1882, men också en promenad till Caledoniakanalens slussar är en upplevelse. Vi följer Loch Ness´ västra sida och håller naturligtvis utkik efter Nessie, det berömda sjöodjuret. Sjön är nästan 40 km lång och är på sina ställen ca 250 m djup, så Nessie har gott om plats att gömma sig på. Vi kan också stanna till vid den vackra ruinen Urquhart Castle, som var ett av de största slotten i Skottland och anlades redan på 1100-talet.

Via Inverness fortsätter vi till Aviemore och Highlands Hotel. Här skall vi stanna i två nätter.

 

Dag 5, torsdag 14.5

Highlands och Lowlands

På förmiddagen gör vi en utflykt till slagfältet Culloden Moor. Här avgjordes definitivt striden mellan engelsmän och skottar i ett blodigt slag 1746. Bonnie Prins Charles´ styrkor och George II:s här utkämpade en bitter strid. Engelsmännen segrade och tvingade Bonnie Prins Charles (eg. Karl Edvard Stuart) att fly till ögruppen Hebriderna utanför den skotska västkusten. Vi fortsätter mot Black Isle, som till största delen består av grönskande jordbruksbygd och vackra fiskelägen. Ute i Cromarty Firth gungar oljeplattformarna som en påminnelse om hur oljan har förändrat den lokala ekonomin. Cromarty var en viktig hamn på 1700-talet och här tillverkades även rep och spets. Här finns en hel del gamla köpmanshus bevarade och staden är väldigt omtyckt av skottarna själva.

 

Dag 6, fredag 15.5

Aviemore - Edinburgh

Efter frukost åker vi mot Carrbridge och Boat of Garten och följer whiskyfloden Spey till Grantown. Vi passerar Tomintoul, den högst belägna byn i de skotska högländerna med en bebyggelse bestående nästan uteslutande av envåningshus i sten.

 

Så småningom kommer vi fram till Balmoral Castle, den engelska kungafamiljens sommarnöje. Slottet köptes av prins Albert i mitten på 1800-talet och han skänkte det till drottning Victoria som present. Slottet byggdes om och stod klart 1855. Parken kan besökas i maj, juni och juli om inte drottningen är på besök. Vidare till Dundee, över den vackra Tay Bridge och till St. Andrews. Här finns en storslagen 108 m lång ruin av ett slott och en katedral uppe på ett klipputsprång. St. Andrews är Skottlands äldsta universitetsstad och också den minsta med ca 6500 studenter.

 

Så småningom skymtar vi havsviken Firth of Forth och den mäktiga Forthbron, på vars andra sida den skotska huvudstaden Edinburgh ligger. Vi inkvarterar oss för två nätter på Apex Waterloo Hotel.

 

Dag 7, lördag 16.5

Edinburgh

Vi tillbringar hela dagen i Edinburgh, den politiska och kommersiella huvudorten i Skottland samt också den mest populära turiststaden. Sedan 1997 finns här också skottarnas eget parlament. Författaren Robert Louis Stevenson sade en gång: ”Edinburgh är allt vad Paris borde vara…”

 

Vi gör en rundtur tillsammans med en lokal guide. Staden har mycket att erbjuda i form av historiska byggnader och minnesmärken, gallerier, museer, shopping, pubar och restauranger. Stadsbilden domineras av det imponerande Edinburgh Castle, som reser sig över staden. Härifrån har man en vacker utsikt över såväl de gamla som de nyare delarna av staden. Slottet har varit residens för alla Skottlands kungar och drottningar och alla har de satt sin prägel på byggnaderna. Vi besöker förstås slottet och ser de skotska kronjuvelerna. På eftermiddagen har vi egen tid för strövtåg eller vila. I käll får vi vara med om en äkta skotsk afton med dans sång och säckpips musik som vi sent skal glömma

 

Dag 8, söndag 17.5

Edinburgh - Åland

Efter frukosten packar vi vårt bagage i bussen och beger oss till Edinburghs flygfält. SAS:s flyg lyfter kl. 10.45 och är framme i Stockholm kl. 13.55. Efter vi fått våra resväskor samlas vi i bussen för resa till Kapellskär och vidare med Rosella till Mariehamn

 

 

RESEFAKTA

 

Resans pris

Per vuxen från Mariehamn 1.770 €, enkelrumstillägg 390 €

 

I priset ingår

SAS reguljärflyg och flygskatter

Flygskatter

Logi sju nätter i dubbelrum

6 frukost, 5 middag

Utflykter, inträden och programpunkter som nämnts i programmet

Lokalguide i Edinburgh

Skotsk afton (inkl. middag)

Bussresa i luftkonditionerad turistbuss

Reseledares och chaufförens tjänster

 

I priset ingår inte

Måltidsdrycker

Eventuella extra inträden

Reseförsäkring

 

Bra att veta

Giltigt pass behövs

Se över ditt försäkringsskydd