SKOTTLAND

AVRESA: resan genomförd      RESELÄNGD: 9 dygn      PRIS: 1820 €      ENKELRUM: + 280 €     

 

 

Skottland - historia, kultur och whisky

Upplev det genuina Skottland på denna resa som tar dig till Högländerna, Loch ness & Loch lomond, Isle of Skye, Glasgow och Edinburgh. Vi flyger bekvämt till/från Mariehamn.

Skottarna tycker själva att de bor i paradiset. Storslagna landskap med majestätiska berg och vidsträckta ljunghedar breder ut sig. Laxar hoppar glatt i forsarna, som leder vatten till någon av de många sjöarna. En resa till Skottland blir till innehållet lika färggrann som ett klanrutigt tyg och lika spännande som den skotska historien. Ingen nationsgräns i världen är så stark som den mellan England och Skottland fastän båda numera hör till Storbritannien. Redan de gamla romarna reste kejsare Hadrianus´ mur som gräns mot det vilda och oböjliga folket i norr!

 

Kom med till Skottland och se allt detta! Du får kanske också smaka på ”livets vatten…”

Dag 1, 2.5 torsdag

Mariehamn - Helsingfors

Vi flyger från Mariehamn med kvällsflyget kl. 21.15 till Helsingfors där vi landar kl. 22.10. Vi bor på hotell nära flygplatsen i Helsingfors. Bagaget är färdigt incheckat till Edinburgh.

 

Dag 2, 3.5 fredag

Helsingfors – Edinburgh - Aviemore

Tidig frukost på hotellet innan vi åker till flygfältet. Vi flyger med Finnair kl. 08.30 till Edinburgh där vi landar kl. 09.15 lokal tid. Oravais Trafik´s buss och chauför möter på flygplatsen och vi inleder direkt resan mot högländerna.

Efter drygt 2 timmars resa kommer vi fram till Blair Castle, ett slott beläget i den lilla byn Blair Atholl i Perthshire. Slottet är idag öppet för allmänheten och vi gör ett besök i den vackra byggnaden med 30 rum och storartade samlingar. Möjlighet till lunch innan vi fortsätter norrut.

Fårfarmning är en viktig del av Skottlands lantbruk. Man har får både för ullens och för köttets skull och varje fåraherde har hjälp av sina otroligt vältränade vallhundar. Vi får se upp till åtta hundar, som arbetar tillsammans för att driva fårskocken dit herden vill ha dem och skilja ut individer ur flocken. Bordercollie är den populäraste vallhunden och vi får bekanta oss med valpar som ligger i träning. Efter en kort stund i bussen anländer vi till Aviemore och vårt hotell.

 

Dag 3, 4.5 lördag

Aviemore – Inverness – Kyle of Lochalsh


En högintressant dag väntar oss! Vi är nu inne i skotska högländerna, där de mäktiga klanerna i tiden slogs både sinsemellan och mot engelsmännen och där man rest ett otal minnesmärken till minne av dessa fejder. Dagens första uppehåll blir i högländernas centralort Inverness. Staden ligger där floden Ness mynnar i havsviken Moray Firth. Området hade sedan länge varit bebott av pikter när den missionerande munken S:t Columba kom hit år 565 för att omvända dessa. Med tiden kom skottar att bosätta sig här. Inte långt från staden ligger Culloden Moor, den plats där det sista slaget som utkämpats på brittisk mark stod den 16 april 1746.

Vi följer sjön Loch Ness västra sida och håller naturligtvis utkik efter Nessie, det berömda sjöodjuret. Sjön är nästan 40 km lång och är på sina ställen ca 250 m djup, så Nessie har gott om plats att gömma sig på. Vi kommer också att besöka den vackra ruinen Urquhart Castle, som var ett av de största slotten i Skottland och anlades redan på 1100-talet. Via Fort Augustus och Kaledoniska kanalen, vilken förbinder Atlanten med Nordsjön, fortsätter vi mot Kyle of Lochals. Innan vi når vårt hotell där vi skall stanna i två nätter görs ett besök i Eilean Donan Castle. Slottet är förmodligen ett av Skottlands absolut mest fotograferade och har förekommit i filmer som Highlander, Bond-filmen Världen räcker inte till, Entrapment och Astrid Lindgrens Mio min Mio. Slottet tillhör klanen MacRae.

Dag 4, 5.5 söndag

Isle of Skye & Whiskydestilleri


Vi hinner knappt vända ut från hotellet innan vi möter Skyebridge, bron som tar oss till ön Skye, ”Dimmornas ö”. Isle of Skye är Inre Hebridernas största ö, ett 75 km långt lapptäcke av sammetsmjuka hedar, höga berg och gnistrande sjöar med branta klippor.

Portree heter huvudorten, som har en livlig naturlig hamn både för kommersiell sjöfart och fiske. Invånarantalet är knappt 2000 men staden fungerar ändå som traktens kulturella centrum med teatrar, konserter och biografer. Portree är en bra bas för den som riktigt vill utforska Isle of Skye, vi gör också en rundtur till Trotternish Ridge i norr, dominerat av samtidigt undersköna och väldigt speciella klippformationer som The Old Man of Storr, Kilt Rock och Quaraings spetsiga bergstoppar. Uppehåll görs bland annat vid ruinerna av Duntulm Castle som fungerade som huvudsäte för klanen MacDonald på 1600-talet och vid Flora MacDonalds gravplats. 

Talisker whiskydestilleri ägs idag av världens största whiskytillverkare Diageo, och grundades av bröderna MacAskill. Whisky från öarna är känd för sin rökiga, nästintill tjärliknande karaktär och det sägs att ingen Whisky avslöjar sin födelseort bättre än Talisker. Den söta värmen, det salta havet, den kryddiga finish; är symboliskt för Talisker-karaktären som noggrant har betonats genom skicklig blandning av olika åldrade Talisker fat.

 

Efter besöket på Talisker återvänder vi till Kyle of Lochalsh, hotellet är beläget på stranden med utsikt över Skyebridge och ön Skye.

 

Dag 5, 6.5 måndag

Kyle of Lochalsh – Fort William – Glasgow


Färden går längs Loch Alsh och Loch Duich. Vi stannar till i Fort William, som är ett centrum för bergsbestigare och vandrare. Orten ligger vid foten av Skottlands högsta berg, det 1.343 meter höga Ben Nevis. Vi kör vidare genom den trånga dalgången och bergspasset Glencoe, med den mäktiga naturen kring oss påminns vi om den tragiska Glencoemassakern som utplånade MacDonald-klanen år 1692.
Efter lunch når vi så småningom den vackra och ombesjungna sjön Loch Lomond, vars västra strand vi följer till den idylliska byn Tarbet. Vi färdas nu i en av de absolut vackraste delarna av Skottland. Loch Lomond är den största insjön i Storbritannien, nästan 40 km lång och 8 km bred med ett största djup på nästan 2 km. Vi gör en båttur på den vackra sjön innan vi fortsätter vidare längs sjöns västra sida mot Glasgow. Logi på hotell i utkanten av staden. 

Dag 6, 7.5 tisdag

Glasgow – Stirling – Edinburgh


Vi inleder dagen med att bekanta oss med Glasgow som är Skottlands största stad och berömd för sin kultur, stil samt för att stadens invånare är mycket gästvänliga. Det är inte utan orsak som Glasgow blev krönt till Europas kulturhuvudstad 1990. Vi bekantar oss med den berömda katedralen, den enda på Skottlands fastland som överlevde reformationen 1560.


Resan går vidare i riktning Edinburgh via Stirling. Staden är känd som Gateway to the Highlands och ses ofta som en plats där det platta skotska låglandet möter det bergiga höglandet. Stirling Castle är ett av de största och viktigaste i Skottland, slottet har varit bostad för kungligheter och många viktiga slag har utkämpats i omgivningarna. Flera skotska kungar och drottningar har krönts på Stirling Castle, bland dem Maria Stuart år 1543. Slottet ligger på toppen av berget Castle Hill som tidigare var en vulkan. Fästningen är på tre sidor omgiven av branta klippor, vilket gjorde det lätt att försvara. Möjlighet ges för besök i slottet och i den gamla delen av staden, Old Stirling.

I kvällningen når vi Edinburgh och det centralt belägna hotell där vi kommer bo i två nätter.

 

Dag 7, 8.5 onsdag
Edinburgh & Skotsk afton


Edinburgh är Skottlands huvudstad med knappt en halv miljon invånare, denna gröna och öppna stad bjuder på många sevärdheter. Vi har hela dagen tid för Edinburgh där vi i sällskap av en lokalguide gör en rundtur och besöker det berömda slottet, som står på klippan Castle Rock högt över staden.
Kvällens program blir skotsk afton med middag och show.

Dag 8, 9.5 torsdag
Edinburgh – Helsingfors


Efter frukosten packar vi vårt bagage i bussen och har ännu gott om tid för shopping och egna upptäcktsfärder i Edinburgh. På eftermiddagen beger oss till Edinburghs flygfält. Finnairs flyg lyfter kl. 18.40 och är framme i Vanda kl. 23.10 lokal tid vi checkar åter in på hotell nära flygplatsen.

Dag 9, 10.5 Fredag

Helsingfors - Mariehamn

Efter en mycket intressant och omväxlande resa är det dags att flyga hem till Åland med Finnair kl. 09.25 tillbaks i Mariehamn är vi kl. 09.20.

Resan arrangeras i sammarbete med Oravais Trafik

Resans pris vuxen EUR


från Mariehamn 1820 €
enkelrumstillägg 280 €

 


I priset ingår
+ Finnairs reguljärflyg och flygskatter
+ Logi i dubbelrum
+ 8 frukost, 7 middag
+ Utflykter, inträden och programpunkter som nämnts i programmet
+ Bussresa i luftkonditionerad turistbuss
+ Reseledare Göran Sundqvist

I priset ingår inte
- Frivilliga utflykter
- Måltidsdrycker

- Inträde till Stirling Castle

-Reseförsäkring

Bra att veta
* Giltigt pass behövs
* Valutan är brittiska pund
* Flygtider bekräftas i infobrevet
* Se över ditt försäkringsskydd

20180510_181253.jpg