VANDRINGS- & KULTURRESA TILL SLOVENIEN

HÄLSOFRÄMJANDET

AVRESA: resan genomförd       RESELÄNGD: 7,5 dygn      PRIS: 1390 €      ENKELRUM: + 160 €

​​En resa med stort innehåll och fint hotell med stor badanläggning. Vi får uppleva det natursköna Slovenien med blommande gröna dalar, vackra sjöar och de Julianska alperna. Bland resans guldkorn finner vi charmerande Bled med sjön, kyrkan, och slottet, samt den lilla nätta huvudstaden Ljubljana. Storslagen avslutning på resan blir besöket i Postojnagrottorna. Resans start och avslutas bekvämt med flyg från/till Mariehamn.

 

Dag 1, lördag 19/8

Mariehamn – Helsingfors – Bled

Resan startar från Mariehamns flygfält. Kl. 09.55, då avgår flyget via Åbo till Helsingfors där vi landar kl. 11.25. Med Finnair flyger vi kl. 17.00 till Ljubljana. Våra resväskor är incheckade från Mariehamn direkt till Ljubljana. Kl. 18.40 landar vi i Slovenien där vår buss möter vid flygplatsen och vi tar genast sikte på Bled, körsträcka 35 km. Vi checkar in på centralt belägna Hotel Golf för sex nätter. Gemensam middag varje kväll.

 

Dag 2, söndag 20/8

Bled

Vi ägnar hela dagen åt Bled med omgivningar, promenad runt sjön, ca 5 km. I sjön ligger en ö med en sägenomspunnen kyrka, dit vi gör en i sanning rofylld båttur. Vi besöker också 1200-tals slottet som ligger likt ett fågelnäste på en klipphylla högt över staden. Härifrån har vi en underbar utsikt över sjön och bergen. Att Bled är en skönhetsupplevelse tyckte förmodligen också forne jugoslaviske presidenten Tito, under turen runt sjön går vi förbi en av hans villor som idag fungerar som hotell.

 

Dag 3, måndag 21/8

Bohinj och omgivningar
Bohinj är en liten ort längre in i samma dal som Bled, vi är nu i nationalparken Triglav. Från att vara en typisk alpby har orten utvecklats till ett aktivitetscenter med bl.a. utförsåkning vintertid och sommarsporter som klättring, paddling, vandring med mera. Men den traditionella delen, med pittoreska hus, små bondgårdar som fortfarande för hantverket vidare, bykyrkan och hembygdsmuseet finns kvar. Vi upplever allt detta men framförallt vandrar vi runt den vackra sjön Bohinj, en lätt vandring på ca 10 km (3 - 4 timmar) Under eftermiddagen ges möjlighet till ytterligare vandring för den som så önskar.

 

Dag 4, tisdag 22/8

Ljubljana
Ljubljana är Sloveniens huvudstad – här bor ca 270000 människor. Staden är en gammal, elegant, europeisk storstad och samtidigt en ung och trendig studentstad. Bland de sirliga barockhusen, på de klassiska torgen och längs kanalerna finns ett myller av kaféer, restauranger och barer. Trots Ljubljanas ringa storlek så finns det mycket att upptäcka i staden; gröna parker, renässansarkitektur, marknader, kulturella evenemang, med mera. Stämningen i staden är kulturell men avslappnad, osnobbig och vänlig. Vi upptäcker staden i sällskap av en guide, och avslutar uppe på slottshöjden. Tid på egen hand innan bussen tar oss tillbaka till Bled. Dagsetapp cirka 90km.

 

Dag 5, onsdag 23/8

Kranjska Gora
Idag åker vi längre norrut i landet till välkända skidorten Kranjska Gora som ligger på gränsen mot Österrike. Här arrangeras varje år världscuptävlingar i slalom. Vädret får avgöra på vilken höjd vi vandrar. Vandringens längd är beräknad till 4 – 6 timmar. Vi får också bekanta oss med centralorten Kranjska Gora och Planica där en av världens största hoppbackar finns. Dagsetapp med buss, 80 km.

 

Dag 6, torsdag 24/8

Bohinj området
Vi åker igen in i Bohinjdalen. Som en fin och storartad avslutning på vandringsveckan gör vi en höghöjdsvandring uppe på berget Vogel. Med gondolliften åker vi till 1535 m.ö.h. Vid klart väder är vyerna betagande. Sloveniens högsta berg Triglav är en av de toppar vi ser, vi är mitt i de Julianska alperna. Nedanför Vogel ligger Bohinjsjön, kallad smaragdögat i nationalparken Triglav. Det finns olika alternativ på längd, svårighetsgrad och rutt för dagens vandring.

 

Dag 7, fredag 25/8

Ljubljana – Helsingfors

Vi checkar ut från hotellet och kör söderut till det berömda området Karst, namnet som lånats till liknande geologiska fenomen över hela världen. Här finns 8000 grottor och vi ska besöka det största och kanske mest kända grottsystemet i Slovenien: Postojna. Vi åker med ett specialtåg in i berget, där vi promenerar bland stalagmiter och stalaktiter. Gigantiska salar, enastående formationer – besöket här är verkligen något utöver det vanliga. Lunch i Postojna.


Nära grottorna ligger slottet Predjama. Rövarbaronen Erazem Lueger bebodde slottet som stammar från 1201. Han har gett upphov till spännande legender. Den nuvarande byggnaden från 1600-talet är insprängd i en hög klippa. Vi ser slottet från utsidan.


Busstransport till Ljubljanas flygplats därifrån Finnairs flyg avgår kl. 19.25, ankomst till Helsingfors kl. 23.05. Övernattning på hotell vid flygplatsen.

 

Dag 8, lördag 26/8

Helsingfors – Mariehamn

Vårt direktflyg till Mariehamn avgår kl. 08.40 där vi landar kl. 09.35 efter en mycket upplevelserik och trevlig resa.

I priset ingår
+ Finnairs reguljärflyg och flygskatter
+ Logi i dubbelrum
+ 7 frukost, 1 lunch, 6 middag
+ Bussresan i luftkonditionerad
   turistbuss
+ Reseledare/vandringsledare
 

I priset ingår inte
- Måltidsdrycker
- Eventuella övriga inträden
- Reseförsäkring
- Liftkort

Bra att veta
* Giltigt pass eller EU identitetskort
   behövs
* Valuta under resan är EURO 
* Se över ditt försäkringsskydd, kontrollera ev. höjd- och aktivitetsbegränsningar.

Resan genomförs i samarbete med Oravais Trafik