SLOVENIENS SMULTRONSTÄLLEN

AVRESA: resan genomförd     RESELÄNGD: 8 dagar     

 

PRIS: 1385 € från Helsingfors       ENKELRUM: + 175 €

 

En resa med stort innehåll och fina hotell. Vi får uppleva det natursköna Slovenien med blommande gröna dalar, vackra sjöar och de Julianska alperna. Portoroz vid Adriatiska havet blir en trevlig bekantskap. Bland resans guldkorn finner vi charmerande Bled med sjön, kyrkan, och slottet, den lilla nätta huvudstaden Ljubljana, Lipizzanerhästar, Postojnagrottorna samt vinprovning för att nämna några.

 

Resans start och avslut från/till Mariehamn kan ske på 3 olika alternativ. 1 flyg t/r 2. Nattbåt till Helsingfors och flyg på returen. 3 nattbåt tur/retur. Begär prisuppgifter.

 

Dag 1, 10.9 Helsingfors – Ljubljana

Vi reser med Lufthansa kl. 12.50 via München till Kroatiens huvudstad Zagreb, där vi landar kl. 16.10. Vår buss med chaufför möter oss och vi inleder resan till Ljubljana. Vi har ca 2 timmars bussresa (140 km) till vårt 4-stjärniga Grand hotell Union, centralt beläget i Ljubljana. Middag och sköna sängar väntar.

 

Dag 2, 11.9 Ljubljana

Efter frukost skall vi utforska den lilla nätta huvudstaden Ljubljana. Vi inleder med en informativ tur i stadens centrum med sällskap av guide. Vackra fasader i renässans och barock, dekorerade valv och portaler, innergårdar och prydliga gränder är exempel på vad vi kommer att beskåda. Staden ligger nästan inklämd mellan floden och slottshöjden. Den ovanliga trippelbron är en av passagerna till gamla stan. Vi kommer att besöka slottet uppe på höjden dit vi åker med ”Funicular”. Därefter egen tid i Ljubljana, som för att vara en huvudstad, är ovanligt liten och lättillgänglig. Besök gärna Torget, inomhustorget, saluhallen med arkaderna längs floden, butiker och kaféer. Eller varför inte ta en båttur på floden.

 

Dag 3, 12.9 Ljubljana – Portorz

Idag skall vi åka ut till Adriatiska havet och den berömda badorten Portoroz (130Km). Halvvägs dit besöker vi de världsberömda droppstensgrottorna i Postojna. Deras grottsystem är ett av världens största, upp till 27 km långa, och vi kommer att få göra en liten tågtur i en av dem. Grottorna är helt riskfria att besöka. Vi kommer också att äta lunch här. Ännu en fascinerande upplevelse får vi då vi besöker Predjama slottet med sitt speciella läge och sin intressanta historia. Tidigt på eftermiddagen är vi framme i Portoroz och vårt fina SPA hotell Neptun. Sloveniens kust är bara lite drygt 40 km lång och Portoroz stoltserar med den enda sandstranden. Längre norrut finns klippor att bada ifrån medan det här i staden är ett välorganiserat strandliv som gäller. Omgiven av Istriens gröna kullar ligger badorten skyddad i en vik. Här kommer vi att trivas.

 

Dag 4, 13.9 Portoroz

En dag att njuta av sol och bad. Men givetvis gör vi också en liten rundtur med guide i Portoroz och närbelägna Piran. På eftermiddagen finns möjlighet att göra en båttur längs Sloveniens kust, pris 18€. Middag på hotellet efter en skön dag.

 

Dag 5, 14.9 Portoroz – Bled

En spännande dag väntar. Vi inleder med ett besök på stuteriet i Lipica där de berömda Lipizzanerhästarna har sitt ursprung. Historien om Lipizzaner och Lipica Stud Farm inleddes 1580. Den 19 maj 1580 köpte ärkehertig Karl II, son till Habsburgs kejsare Ferdinand I, Lipica herrgård och detta blev grunden för det framtida kejserliga stuteriet. Vi får en cirka 50 minuters guidad tur genom stuteriet då vi också visas de vackra hästarna. Efter detta besök fortsätter vi till berömda Sezana vinkällare för vinprovning av högklassiga slovenska viner och lite bröd, ost och prosciutto. Stärkta av detta styr vi bussen mot Bled (130Km). Väl framme bor vi 4-stjärnigt, denna gång på Hotel Golf. Hotellet är beläget i hjärtat av Bled med högt läge, panoramautsikt över Bedsjön, slottet och Juliska alperna. Här ska vi stanna i 3 nätter.

 

 

Dag 6, 15.9 Bled

Bled är en liten charmig stad med 5800 invånare. Staden är berömd för sin skönhet där den ligger vid stranden av den turkosfärgade Bledsjön. I sjön finns en liten ö med en vacker kyrka från 1600-talet. Ut till ön färdas vi i roddbåtar. Vi skall också besöka 1200-tals slottet som ligger på en klipphylla högt över staden. Att Bled är en skönhetsupplevelse tyckte också Tito som i tiden ägde en villa här.Under eftermiddagen och kvällen kan vi njuta av stadens begivenheter.

 

Dag 7, 16.9 Bled - Bohinj

Bohinj är en liten ort som ligger längre in i samma dal som Bled. Vi är då inne i nationalparken Triglav. Här ska vi besöka ett aktivitetscenter för bergsklättring, paddling, vandring och utförsåkning. I den traditionella delen av Bohinj finns små bondgårdar, pittoreska hus med hantverk, en bykyrka och ett lokalt hembygdsmuseum. Just så vacker som vi förväntar oss att en by i alperna ska vara.Här kan den som önskar göra en tur med gondol linbana upp på berget Vogel (16€). Från 1535 meters höjd har vi sedan en betagande utsikt över dalen och sjöarna samt vid klart väder även Sloveniens högsta berg Triglav i norr (2864 m). Ledig eftermiddag i Bled eller extra program för den som vill uppleva Vintgar Gorge: en cirka 1,6 km lång ravin/canyon som startar vid byn Podhom nära Bled och mynnar i floden Sava Dolinkas dalgång (4€).

 

Dag 8, 17.9 Bled – Zagreb – Helsingfors

Efter allt vackert och intressant vi fått uppleva är det dags för hemresa. Vi startar efter frukost mot Zagreb (200 km). Vi reser igen med Lufthansas reguljärflyg via München. Flyget lyfter kl.16.45 så vi hinner även med en liten rundtur i Zagreb. I Helsingfors är vi kl. 22.20.Vi bor i natt vid flygplatsen. Anslutning till Mariehamn enligt önskemål.

I priset ingår:

 

Lufthansas reguljärflyg t/r

7 nätter på 4-stjärniga hotell

1 natt i Helsingfors

8 frukost, 7 middag, 1 lunch

 

 

Inträden till:

 

Slottet i Ljubljana

Postojna

Slottet Predjama

Lipica Stud Farm

Vinprovning

Slottet i Bled

Pletna båt (roddbåt ut till ön)

Kyrkan och Klocktornet på ön

 

 

Reseledare under hela resan.